Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΓΥΝΑΙΚΩΝ μικρές και μεγάλες ιστορίες. Μ. Γκανάς

Μια πόρτα στον κόσμο των γυναικών, ανοίγει με το δεύτερο πεζογράφημα του ο Μ. Γκανάς, με τίτλο
"ΓΥΝΑΙΚΩΝ μικρές και μεγάλες ιστορίες".
Πρόκειται για ένα βιβλίο ύμνο στην γυναίκα, στην ομορφιά, στην φθορά, στην χαρά μα και στην θλίψη.
Αναφορά στην απόγνωση, στην παραίτηση, στην φυγή, στην μοναξιά.
Ο ποιητής, άλλοτε με ευαισθησία και λυρισμό και άλλοτε, με μια πιο πεζή γλώσσα που υποδεικνύει ή επιβάλλει πολλές φορές το θέμα που πραγματεύεται , είναι το αντρικό βλέμμα που μπορεί, να γοητεύεται και να εξυμνεί με την ίδια ευκολία, μια νεαρή γυναίκα, όσο και μια ηλικιωμένη, που είδε τυχαία στο απέναντι πεζοδρόμιο.
Δεκαέξι γυναίκες, δεκαέξι αντίστοιχες, σύντομες,  ιστορίες και ένας άντρας που με ιδιαίτερο σεβασμό κάνει βουτιά στον γυναικείο ψυχισμό,  ανασύροντας  στην επιφάνεια, πόθους και επιθυμίες, χαμένα συναισθήματα, σκληρές αλήθειες,.....δεν υπάρχει κόλαση όπου υπάρχει αγάπη. Δεν υπάρχει παράδεισος, κάποτε, παρά την αγάπη..... αναφέρει στην σελ.31 ο ποιητής.
Αν και οι ηρωίδες του κινούνται σε συναισθηματικούς ατραπούς, η προσέγγισή τους, δε σου προκαλεί θλίψη ή απόγνωση, αντίθετα, σε βάζει στην διαδικασία να επαναπροσδιορίσεις και να επανεκτιμήσεις πρόσωπα και καταστάσεις, να σταθείς σε στιγμές που άφησες να χαθούν δίχως να τους αποδώσεις την αξία που είχαν, ελπίζοντας πως ίσως καταφέρεις  να γίνεις κι εσύ μια από αυτές τις γυναίκες που
....μπορεί να γερνούν, χωρίς όμως να πεθαίνουν.....μια άλλη  Κυμοθόη,  γυναίκα  κύμα δηλαδή.......


Αναστασια Τ.










Δεν υπάρχουν σχόλια: