Τρίτη 11 Μαΐου 2010

24ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών της Ελλάδας

Με πρωτοβουλία  της Κινηματογραφικής Λέσχης Κω (Κι.Λε.Κω),  το 24ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών της Ελλάδας διοργανώνεται στη Κω κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος από 22 έως και στις 24 Μαΐου 2010. Τέλεια αφορμή για την Κι.Λε.Κω για να γιορτάσει τα 30 χρόνια λειτουργίας της, 30 χρόνια σταθερής και πάντα ποιοτικής παρουσίαση για την μικρή κοινότητα της πόλης της Κω και όχι μόνο, εφ’όσον στο παρελθόν η Κι.Λε.Κω «μετέφερε το σινεμά» σε όλα τα νησιά της άγονης γραμμής της Δωδεκανήσου με δικά της έξοδα και ιδιόκτητη μηχανή προβολής. 
Η φετινή έκδοση του  Συνεδρίου είναι αφιερωμένη στο  ελληνικό ντοκιμαντέρ, φέρει τον τίτλο  «Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον» και το πλούσιο πρόγραμμα προβολών συμπεριλαμβάνει ταινίες φετινής παραγωγής όπως  «Από τον Ιπποκράτη στο σήμερα» του Γιώργου Κωνσταντινοπούλου και πίσω στο παρελθόν μέχρι την πιο παλιά ταινία «Ψαράδες και ψάρεμα» του Λέοντα Λοϊσιου που είναι του 1958. 25 συνολικά τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται με καθημερινά βραδινά ραντεβού στη Δημοτική Κινηματογραφική Αίθουσα του Ορφέα από τη Δευτέρα 17 έως την Παρασκευή 22 . Σε αυτό το πλούσιο πρόγραμμα υπάρχουν 9 ταινίες που προτάθηκαν από την Κι.Λε.Κω, μερικές από τις οποίες έχουν και μεγάλο τοπικό ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα η ταινία «Οι άνθρωποι του Ζηνίου» του Άγγελου Κοβότσου του 2002 που μιλάει για το ορυχείο «Μπούρα» στην Κέφαλο της Κω.
Το Σάββατο 22 και  τη Κυριακή 23, περίπου 120 καλεσμένοι θα βρίσκονται στη Κω: εκπρόσωποι των λεσχών όλης της Ελλάδας, σκηνοθέτες, επαγγελματίες του σινεμά, καθηγητές πανεπιστημίου θα συναντηθούν και θα παρακολουθήσουν τις ομιλίες και τις εισηγήσεις που έχουν προγραμματιστεί. Θα λάβει χώρα επίσης η τελετή απονομής  βραβείων σε δυο σημαντικές προσωπικότητες, το Σάββατο, στον Ροβήρο Μανθούλη μετά την προβολή της ταινίας «Μια ταινία, μια ζωή – Ροβήρος Μανθούλης»  του Κωνσταντίνου Μωριάτη του 1996, και την Κυριακή στο Θόδωρο Αδαμόπουλο, μετά την προβολή τεσσάρων ταινιών «Η ρόδα» (1964) και «Εικόνες από την Ελλάδα του 20ου αιώνα» (2000)  του ιδίου (1964), «Μετέωρα» του Δώριζα, πρώτη ταινία ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στην Ελλάδα (1923) και «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ» του Γιοζεφ Χεπ (1924). 
Τη Δευτέρα 24 το Συνέδριο μεταφέρεται στη Νίσυρο για να παραστεί στην προβολή της ταινίας «Μεσογειακό καταφύγιο κινηματογράφου» του Δημήτρη Γιατζουζάκη και γενικότερα για την παρουσίαση του συνολικού έργου του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου και την παρακολούθηση του εργαστηρίου «Από το σενάριο στο φιλμ».
Σημαντική και η  υποστήριξη των δήμων Κω, Δικαίου, Ηρακλειδών, Νισύρου, του Επαρχείου  Κω και της Κινηματογραφική Λέσχης Αιγαίου των ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» 

giuseppina

Δεν υπάρχουν σχόλια: