Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Απεβίωσε ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ



Απεβίωσε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου σε ηλικία 91 ετών ο Τζ. Ντ.Σάλιντζερ, συγγραφέας του κλασικού αριστουργήματος του 1951 «Ο Φύλακας στη Σίκαλη».
Ο συγγραφέας πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κλεισμένος στο σπίτι του στην μικρή πόλη Κόρνις του Νιου Χαμσάιρ, όπου έγραψε και το μυθιστόρημα που σφράγισε μια ολόκληρη γενιά και τον ανέδειξε ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς των ΗΠΑ.
Η λογοτεχνική καριέρα του («Ιδανική Μέρα για Μπανανόψαρα», «Φράνι και Ζούι», «Ψηλά Σήκωσε τη Σκεπή» κράτησε λιγότερο από μια δεκαπενταετία έως το 1965. Εκτοτε διαφύλαττε τη μοναχικότητά του και περιφρουρούσε τη σιωπή του, ενώ οι φήμες έλεγαν πως έγραφε πυρετωδώς.
Αρνούνταν επί τριάντα χρόνια να δώσει συνέντευξη, είχε αποσυρθεί από το δημόσιο βίο μισό και πλέον αιώνα, και όμως κατάφερνε πάντα να βρίσκεται στηνη επικαιρότητα. Η έλλειψη στοιχείων για τη ζωή του γιγάντωνε τον μύθο του. Το μύθο που δημιούργησε με την περιπετειώδη περιπλάνηση του Χόλντεν Κόλφιλντ, του κατ εξοχήν αντιήρωα.

(πηγή http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1771424)

1 σχόλιο:

Λέσχη ανάγνωσης Κω είπε...

μεγάλη απώλεια!! ο Holden έχει σημαδέψει ολόκληρες γενιές! έχει αφήσει εποχή! «Ο Φύλακας στη Σίκαλη», πραγματικό αριστούργημα της σύγχρονης λογοτεχνίας!!
giuseppina