Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Είδωλα ποιητών

Δύο νέες ποιητικές ανθολογίες από το Μεταίχμιο αποκαλύπτουν τους αντικατοπτρισμούς που παρουσιάζουν τέσσερις κορυφαίοι ποιητές του περασμένου αιώνα.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗ
Η ποίηση σε καθρέφτες και μάλιστα αντικριστούς. Αντικριστοί Καθρέφτες ονομάζεται η νέα σειρά ποιητικών ανθολογιών που ξεκίνησε να εκδίδει το Μάρτιο το Μεταίχμιο και χαρακτηρίζονται από την καλλιτεχνική και ανθρώπινη συνύπαρξη. Οι δύο πρώτοι τόμοι αναφέρονται σε ποιητές και ποιήτριες που οι πορείες τους κρίνονται παράλληλες και ταυτόσημες. Η δουλειά του ενός καθρεφτίζεται στου άλλου και το αντίστροφο. Ο πρώτος τόμος αφορά τους Κώστα Καρυωτάκη και Μαρία Πολυδούρη και τιτλοφορείται: Έρωτας και Θάνατος στη Σκιά της Ποίησης. Περιλαμβάνει τα σημαντικότερα ποιήματα των δύο ποιητών, προσπαθώντας ν' αποτυπώσει το έργο τους αλλά και το θυελλώδη έρωτά τους. Η επιμέλεια είναι του Γιάννη Η. Παππά, εκδότη και διευθυντή του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού Διαπολιτισμός (www.diapolitismos.gr/).
Ο δεύτερος τόμος εξετάζει τις περιπτώσεις των Κ. Π. Καβάφη και Φερνάντο Πεσσόα. Η έκδοσή του συνέπεσε με την προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη, το οποίο το Μάιο θα κυκλοφορήσει σε DVD από τις ίδιες εκδόσεις. Η πόλη, το ταξίδι και τ' ανθρώπινα πάθη είναι μερικά από τα κοινά γνωρίσματα που αποδίδονται στις δυο κορυφαίες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στην ανθολογία που έχει επιμεληθεί και έχει μεταφράσει από τα πορτογαλικά ο Γιάννης Σουλιώτης, εκτός από τα ποιήματα των δύο ανδρών, βρίσκουμε ένα κατατοπιστικό χρονολόγιο καθώς και έναν εύστοχο παραλληλισμό της ζωής τους που μας καταδεικνύει γιατί αποτελούν είδωλο ο ένας του άλλου

Πηγή: (http://www.lifo.gr/content/i153/x8/1319 )

Παράλληλα αναφορά στο βιβλίο του Γιώργου Παπά κάνει και η κ. Στάμου στο ιστολόγιο της από όπου αντιγράφουμε :



Έρωτας και θάνατος στη σκιά της ποίησης"Πέρα στον κάμπο σκιές περιπλανιούνται σαν να χορεύουν. Μέσα τους έχουν παλιές αγάπες και όνειρα"(Στην άκρη του ονείρου, Γ. Παππάς)Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στο δίδυμο της νεοελληνικής μας λογοτεχνίας. Το επιμελήθηκε ο Γ. Παππάς, ποιητής και ο ίδιος, τιμώντας δύο ποιητικές μορφές, που στη μνήμη μας έχουν δεθεί και μέσα από την παλιά τους αγάπη, μια αγάπη τραγική και πολυκύμαντη, που διαλύθηκε την ώρα που την είχαν ανάγκη. Έτσι, η ζωή τους χώρισε, αλλά η μεταθανάτια γραφή τους ενώνει.Η επιλογή των κειμένων, το τελευταίο σημείωμα του Καρυωτάκη, τα εργοβιογραφικά και η εισαγωγή κατατοπίζουν άριστα τον αναγνώστη για να επιχειρήσει τη δική του ανάγνωση, έχοντας υπόψη του τα απαραίτητα βιογραφικά στοιχεία και το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο της εποχής.

Πηγή: Για την ανθολογία Καρυωτάκη-Πολυδούρη. Άρθρο της Χριστίνας Αργυροπούλου στον Δι@πολιτισμό.




Γιώτα

2 σχόλια:

xrysomyga είπε...

Ω, τι όμορφα σαν σμίγουνε, σαν αγαπιούνται οι ανθρώποι!

φεγγοβολάνε οι ουρανοί, μοσκοβολάνε οι τόποι. (...)

Μπράβο παιδιά!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Καλώς μας ήρθες χρυσόμυγα!...φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα και ιστορία οι παρέες... όπως λέει κι ο Σαββόπουλος.Καλό Πάσχα!Να είσαι γερή να μας χαρίζεις ωραίες αναρτήσεις!