Κυριακή 15 Μαΐου 2011

HISHAM MATAR / ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ


    

HISHAM M
ATAR
  /   ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

Γράφω με αφορμή ένα βιβλίο που διαβάσαμε πρόσφατα στη λέσχη και που θα ήθελα να σας προτείνω. Πρόκειται για το «Στη χώρα των ανδρών» τουHisham Matar

Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Λιβύη του Καντάφι στο τέλος της δεκαετίας του ʼ70. Ένας εννιάχρονος, ο Σουλεϊμάν, βιώνει με τον χειρότερο  τρόπο την αγριότητα  ενός απόλυτα  αυταρχικού καθεστώτος. Όταν ο πατέρας ενός φίλου του συλλαμβάνεται από την μυστική αστυνομία ως ύποπτος αντεπαναστατικής δράσης, δεν φαντάζεται ότι ο επόμενος που θα ακολουθήσει θα είναι ο δικός του πατέρας. Ο συγγραφέας κόβει την ανάσα του αναγνώστη περιγράφοντας λίγο μετά τις σκηνές της ανάκρισης και της δολοφονίας με απαγχονισμό του Ουστάθ Ρασίντ, του πατέρα του μικρού φίλου του.

Ο Hisham Matar απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο ότι πίσω από τον «μεγάλο ηγέτη»  και τον «μεγάλο τιμονιέρη», όπως αποκαλούν τον Καντάφι οι προπαγανδιστές του, δεν κρύβεται τίποτε άλλο από μια ακόμα δικτατορία που έχει αφαιρέσει ακόμα και τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα  από τους πολίτες της.

Λέξεις όπως ανασφάλεια, κακοποίηση, απαισιοδοξία, αγανάκτηση, λύπη... ο μικρός  Σουλεϊμαν δεν τις μαθαίνει μέσα από ένα εννοιολογικό λεξικό αλλά του τις μαθαίνει βιωματικά η ίδια η ζωή. Αδυνατώντας να κατανοήσει τα δρώμενα γύρω του, δεν διστάζει κάποια στιγμή να συνεργαστεί με τους διώκτες του πατέρα του με την ελπίδα ότι θα τον σώσει.  

Εκτεθειμένος σε φόβους δυσανάλογους για την ηλικία του και σε πιεστικές καταστάσεις,  δίχως βοήθεια από το περιβάλλον του (η μητέρα του αδυνατεί να τον βοηθήσει εγκλωβισμένη στον αλκοολισμό), αναζητά ένα καταφύγιο. Το βρίσκει τελικά στο μικρό εργαστήριο στην ταράτσα του σπιτιού του όπου γίνεται ο χώρος που καταφεύγει για να  ονειρευτεί όταν νοιώθει ότι η πραγματικότητα γύρω του τον συνθλίβει.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι ο συγγραφέας μοιράζεται μαζί μας προσωπικές του εμπειρίες εφ’όσον ο πατέρας του υπήρξε θύμα του καθεστώτος Καντάφι. Το βιβλίο αν και γράφτηκε λίγα χρόνια πριν επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω των σύγχρονων γεγονότων στη Λιβύη για να μας θυμίσει, να μας πληροφορήσει, να μας συγκινήσει και να μας καθηλώσει με την αυθεντικότητά του.

Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!
Νίκος Ξενοκώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: