Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ήλιος με Δόντια

‘Ήλιος με Δόντια’
      ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ

 Μέσα σε μια ταραχώδη εποχή, Μικρασιατική καταστροφή, Μεσοπόλεμος, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος  παρακολουθούμε τη ζωή του Κωνσταντή. Η συμπεριφορά του που δεν ταυτίζεται με το κυρίαρχο μοντέλο συμπεριφοράς τον μετατρέπουν αυτόματα σε αποδιοπομπαίο τράγο.
 Ένα γεγονός που συμβαίνει κατά την διάρκεια του πολέμου, η βύθιση ενός πλοίου του Ερυθρού Σταυρού, το οποίο το ζει ως αυτόπτης μάρτυρας, δημιουργούν στον Κωνσταντή ισχυρή ανησυχία και φόβο.
 Όταν η σκληρή πραγματικότητα που βιώνει από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, συνδυάζεται με μια λανθασμένη εμμένουσα σκέψη, ότι αυτός φέρει την ευθύνη για την βύθιση του πλοίου, δεν αφήνει άλλη διέξοδο, παρά μόνο την τρέλα.
  Από την πρώτη στιγμή ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας ενός ανθρώπου (του Κωνσταντή) που μέσω των ελεύθερων συνειρμών προσπαθεί να αφηγηθεί το παρελθόν του. Η μνήμη όμως είναι έντονα τραυματική. Κάθε προσπάθεια έχει σαν αποτέλεσμα να του αναπαράγει την ίδια αρχική συγκίνηση.
 Ο Μακριδάκης, μέσα από την αφήγηση του Κωνσταντή που γίνεται με πολλούς τοπικούς ιδιωματισμούς, παραθέτει σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Χίου. Είναι η ιστορία μιας κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από την αντίφαση και την ρευστότητα.
    Πέρα από τις μικρές αδυναμίες που εντοπίστηκαν στη συζήτηση που είχαμε για το βιβλίο, λ.χ. αν και κατά πόσο μπορεί να είναι προφορικός ένας τέτοιος λόγος, κρίνοντας συνολικά το βιβλίο θα λέγαμε ότι αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: