Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2008

Βραβείο Αναγνωστών 2008 - η λίστα

  Βραβείο Αναγνωστών 2008

  Το κοινό ψηφίζει για το αγαπημένο μυθιστόρημα της χρονιάς

  (10 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου) 

  Για τέταρτη χρονιά οι αναγνώστες παίρνουν τον λόγο και ψηφίζουν το αγαπημένο τους ελληνικό μυθιστόρημα. Τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου αρχίζει η ψηφοφορία, που θα αναδείξει το «Βραβείο Αναγνωστών 2008», και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

  Το «Βραβείο Αναγνωστών» είναι ένα λογοτεχνικό βραβείο που αγαπήθηκε και καθιερώθηκε από το αναγνωστικό κοινό, το οποίο βράβευσε την Ευγενία Φακίνου το 2005, τη Ρέα Γαλανάκη το 2006, τον Ανδρέα Μήτσου το 2007.

  Και φέτος καλείται να ψηφίσει ένα από τα δέκα ελληνικά μυθιστορήματα της «βραχείας λίστας»που κατήρτισαν με την ψήφο τους τα μέλη Λεσχών Ανάγνωσης από το σύνολο των 150 που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

  Ανανεωμένος φέτος ο θεσμός του Βραβείου, ανοίγει τα φτερά του για δεύτερη χρονιά σε όλη την Ελλάδα μέσα από το πανελλαδικό δίκτυο της ΕΡΤ που συνεργάζεται στη διοργάνωση. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερο τα προτεινόμενα βιβλία και τους συγγραφείς τους μέσα από τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ.

   

  Φέτος, για πρώτη φορά «μπήκαν στο παιχνίδι» οι 150 Λέσχες Ανάγνωσης, ψηφίζοντας για τη «βραχεία λίστα» των 15 βιβλίων (με αλφαβητική σειρά, από το ονοματεπώνυμο κάθε συγγραφέα) από την οποία καλείται να επιλέξει το κοινό:

  ·         Πανδαιμόνιο του Κώστα Ακρίβου - Μεταίχμιο (κωδ. ΒΑ 1)

  ·         Η αηδονόπιτα του Ισίδωρου Ζουργού - Πατάκης (κωδ. ΒΑ 2)

  ·         Ανεπίδοτοι έρωτες του Περικλή Κοροβέση - Ηλέκτρα (κωδ. ΒΑ 3)

  ·         Η Μαρία των Μογγόλων της Μαριάννας Κορομηλά - Πατάκη (κωδ. ΒΑ 4)

  ·         Τι ζητούν οι βάρβαροι του Δημοσθένη Κούρτοβικ - Ελληνικά Γράμματα (κωδ. ΒΑ 5

  ·         Ο τελευταίος Παλαιολόγος του Γιώργου Λεονάρδου - Λιβάνη (κωδ. ΒΑ 6)

  ·         Αλδεβαράν του Παύλου Μάτεσι - Καστανιώτη (κωδ. ΒΑ 7)

  ·         Τηλεμάχου Οδύσσεια του Δημήτρη Μίγγα - Μεταίχμιο (κωδ. ΒΑ 8)

  ·         Όλα σου τα μαθα, μα ξέχασα μια λέξη του Δημήτρη Μπουραντά - Πατάκη (κωδ. ΒΑ 9)

  ·         Του φιδιού το γάλα του Γιάννη Ξανθούλη - Ελληνικά Γράμματα (κωδ. ΒΑ 10)

  ·         Η Μεγάλη Άμμος του Βαγγέλη Ραπτόπουλου - Κέδρος (κωδ. ΒΑ 11)

  ·         Βίλα Κόμπρε του Αλέξη Σταμάτη - Καστανιώτη (κωδ. ΒΑ 12)

  ·         Φτερά από μετάξι της Πασχαλίας Τραυλού – Ψυχογιός (κωδ. ΒΑ 13

  ·         Ραγδαία επιδείνωση του Θανάση Χειμωνά – Πατάκη (κωδ. ΒΑ 14)

  ·         Παλιά, πολύ παλιά του Πέτρου Μάρκαρη - Γαβριηλίδης (εκτός συναγωνισμού)

   

  [Οπως κάθε χρόνο, η επιλογή έγινε από τους τίτλους ελληνικής λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν από την 1η Οκτωβρίου 2007 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2008, σύμφωνα με τους καταλόγους που δημοσιεύονται στη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ (www.biblionet.gr). Σημείωση: το μυθιστόρημα «Παλιά, πολύ παλιά» του συγγραφέα και προέδρου του ΕΚΕΒΙ κ. Πέτρου Μάρκαρη αναδείχθηκε μεν μεταξύ των 15 επικρατέστερων για το φετινό βραβείο από τις Λέσχες Ανάγνωσης, ωστόσο θα παραμείνει εκτός συναγωνισμού].

   

  Οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν από τις 10 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2008, με sms στο 54160 (χρέωση κανονικού μηνύματος).

   

  Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν - 10 Δεκεμβρίου στην εκπομπή «Έχει Γούστο» με την Μπήλιω Τσουκαλά στη ΝΕΤ.

   

  ***

  Το «Βραβείο Αναγνωστών» ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον Σεπτέμβριο του 2005, με στόχο να δώσει ερεθίσματα στο κοινό για να διαβάσει βιβλία και να προκαλεί συζητήσεις γύρω από αυτά. Εφαρμόστηκε πιλοτικά την πρώτη χρονιά στη περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ την επόμενη χρονιά επεκτάθηκε η συνεργασία σε περισσότερα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, δοκιμάζοντας τη δυναμική του. Η ανταπόκριση του κοινού καθιέρωσε τον θεσμό του Βραβείου Αναγνωστών. Πέρσι, ο θεσμός ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008 συντονιστείτε στην ΕΡΤ και ψηφίστε.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: