Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

΄"Τηλεμάχου Οδύσσεια" , Δημήτρης Μίγγας

Ο Δημήτρης Μίγγας στο βιβλίο του «Τηλέμαχου Οδύσσεια» διαγράφει απαλά και με τρυφερή απόσταση μερικά επεισόδια που έχουν ως πρωταγωνιστή τον Τηλέμαχο Χαρίτο, τον παλαβό ενός νησιού που με το κουσούρι του δίνει την ευκαιρία στους άλλους ν’ ασχολούνται μ’ αυτόν και να ξεχνούν τα δικά τους στραβά κι ανάποδα.

Οι αναγνώστες της λέσχης παρακολουθήσαμε με ζωηρό και αμείωτο ενδιαφέρον τον Τηλέμαχο να μπαίνει στη φιλαρμονική του νησιού, να πηγαίνει στο στρατό, να παντρεύεται, να αναζητά το χαμένο πατέρα του σαν τον ομηρικό Τηλέμαχο και στο τέλος να πεθαίνει έχοντας ζήσει τη δική του Οδύσσεια.

Ο συγγραφέας μας «παγίδευσε» γλυκά στις σελίδες του βιβλίου χάρη στην αφηγηματική του αμεσότητα και την καθαρή γραφή του. Δημιούργησε με αδρές πινελιές την αξέχαστη μορφή του Τηλέμαχου Χαρίτου ή Τρωχάλια και μας έκανε να τον συμπονέσουμε και να τον αγαπήσουμε.

Οι περιπέτειες του Τηλέμαχου, διαποτισμένες με την αγάπη και τη στοργή του συγγραφέα γέννησαν μέσα μας συγκίνηση και μας έφεραν αντιμέτωπους με το ερώτημα: “τελικά ο δείκτης ευφυΐας και η κουζουλάδα πρέπει να θεωρούνται πράγματα παγιωμένα και αμετάβλητα;”

Ελένη Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: