Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

το βιβλίο του Νικολάου Ζάρακα

«Αρκίσα μ’ αναστεναγμούς τα’ πικραμμένα χείλη
για το σεισμό μπού γίνηκε στες’ κοσιτρείς τ’ Απρίλη.
Κυριακή’ το ντου Θωμά εις το τριαντατρία
φύσα Νοτιά με συννεφιά μεγάλη τρικυμία.
Η’ μέρα ητο Κυριακή είκοσι τρεις Απρίλη
που’ κλαψα μάνες και παιδιά και χωριστήκα φίλοι…»


Έτσι αναφέρεται η λαϊκή μούσα στο φοβερό σεισμό που έπληξε την Κω το 1933 και όποιος θέλει να διαβάσει όχι μόνο το υπόλοιπο τραγούδι, αλλά και άλλα πολλά, δεν έχει παρά να ανατρέξει στο βιβλίο του Νικολάου Ζάρακα

«Λαογραφικά κειμήλια» του χωρίου Πυλίου (Κω) η παρουσίαση του οποίου έγινε το Σάββατο που μας πέρασε στο χώρο της Πνευματικής Εστίας.

Για τη ζωή, το έργο και την προσφορά του αείμνηστου συγγραφέα μίλησαν οι κ. Κ. Κογιόπουλος, η κα Τουλαντά-Παρισίδου και ο κ.Αθανάσιος Γεωργαλλής.

Ο Νικόλαος Ζάρακας γεννήθηκε στο Πυλί το 1908 και πέθανε το 1983.

Το 1926 αποφοίτησε από το Νικηφόρειο Γυμνάσιο Καλύμνου και τον ίδιο χρόνο διορίστηκε δάσκαλος στο Λαγούδι, ενώ τα υπόλοιπα χρόνια της σταδιοδρομίας του εργάστηκε στο Δημοτικό Σχολείο Πυλίου. Το 1942 αποπέμφθηκε από τις Ιταλικές αρχές από την υπηρεσία του για λόγους εθνικούς και επαναδιορίστηκε το 1944.Ηταν απόφοιτος του Ιταλικού Διδασκαλείου Ρόδου και μετεκπαιδευθείς στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου μετά την ενσωμάτωση. Επαινέθηκε και βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1954 και 1961 για τη Λαογραφική Συλλογή του με τίτλο «Λαογραφικά κειμήλια» .Τέσσερις φορές επίσης βραβεύτηκε από τη Γλωσσική Εταιρεία της Ακαδημίας Αθηνών για τις ακόλουθες εργασίες του:

* «Γλωσσάριον του λεκτικού ιδιώματος Πυλίου Κω»
* «Η Δημώδης Ιατρική κατά τους χρόνους της δουλείας»
* «Λαογραφικά αποστάγματα και Η οικιακή υφαντουργία»
* «Σταχυολογήματα λαογραφίας»

Τα «Λαογραφικά κειμήλια» είναι ένα βιβλίο που περιλαμβάνει άφθονες πληροφορίες για τα ήθη ,τα έθιμα, την κοινωνική οργάνωση. Ενδεικτικά αναφέρω τη διαίρεση των κοινωνικών τάξεων, τη φιλοξενία, τη θέση της γυναίκας, το γάμο και την τελευτή, γνωμικά, στιχοπλακιές κ.λ.π.

Το Επαρχείο Κω και η Νομαρχία Δωδεκανήσου προχώρησαν στην έκδοση του εν λόγω βιβλίου θέλοντας να διασώσουν το λαϊκό πλούτο του νησιού που ο Ν.Ζάρακας παρά τα πενιχρά μέσα της εποχής συγκέντρωσε με τόσο ζήλο. Το πρωτότυπο κείμενο συνοδευόταν μάλιστα από σχέδια, από απλές ζωγραφιές σχεδιασμένες όμως με λεπτομέρεια.

Η επιτροπή έκδοσης σεβόμενη το δημιουργό προχώρησε στην τεχνική της φωτομηχανικής έκδοσης και έτσι έχουμε στα χέρια μας ένα καλαίσθητο βιβλίο, πιστό αντίγραφο του πρωτότυπου.

Ελένη Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: