Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Η Λένα Διβάνη και η εκπαίδευση σκύλων και ανθρώπων

24 Απριλίου 2010, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δύο από τα μέλη της Λέσχης μας την επισκέφτηκαν και μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν και την παρουσίαση της Λένας Διβάνη για το νέο της βιβλίο «Ένα πεινασμένο στόμα». Την εμπειρία τους από την παρουσίαση μάς τη μετέφεραν όσο γινόταν αυτούσια. Έτσι, η αφορμή για να γραφτεί το βιβλίο (μια αληθινή ιστορία στη ζωή ενός παλιού της φίλου), η πλοκή του καθώς και το θέμα του, όπως μας τα διηγήθηκαν, κέντρισαν το ενδιαφέρον μας αρκετά ώστε να το επιλέξουμε προς ανάγνωση.

Κεντρικοί ήρωες του μυθιστορήματος είναι: ένας φοιτητής της Νομικής που εργάζεται ως εκπαιδευτής σκύλων για τα προς το ζην και τα καταφέρνει πολύ καλά σ’ αυτό που κάνει· ένας καθηγητής του της Νομικής, ο κ. Κρεμόπουλος και η γυναίκα του· ο σκύλος του ζευγαριού.

Οι Κρεμόπουλοι ευκατάστατοι, πλην αποξενωμένοι μεταξύ τους παίρνουν ένα σκύλο, αλλά δεν ξέρουν πώς να του φερθούν, με αποτέλεσμα το ζώο να κάνει ό,τι θέλει τη σύζυγο και να μην πειθαρχεί στο σύζυγο, ο οποίος δεν το ήθελε εξαρχής. Ο εκπαιδευτής τούς πείθει ότι μπορεί να αναλάβει την εκπαίδευση του ζώου, αλλά για να είναι επιτυχημένη θα πρέπει να συνεργαστούν μαζί του και να ακολουθήσουν τις συμβουλές του. Τι παραπάνω όμως γυρεύει από τον καθηγητή του ο εκπαιδευτής και γιατί ανακατεύεται όλο και περισσότερο στη ζωή του ζευγαριού; Σε τι αποσκοπεί;

Το βιβλίο άρεσε στα περισσότερα μέλη της Λέσχης και προκάλεσε μια πολύ ζωντανή συζήτηση γύρω από διάφορα θέματα που θίγει, όπως είναι η διαφθορά της μεγαλοαστικής τάξης, που σκιαγραφείται ανάγλυφα, πρώτον από τις σχέσεις του ζευγαριού μεταξύ τους και με το παιδί τους και δεύτερον, μέσα από την περιγραφή της πανεπιστημιακής ζωής και τις σχέσεις των εμπλεκομένων σε αυτή. Μιλήσαμε επίσης για τη δυνατότητα εφαρμογής ορισμένων αρχών εκπαίδευσης ενός σκύλου στην ανατροφή ενός παιδιού (όπως ότι αυτό που ζητάς από το παιδί να κάνει πρέπει ο ίδιος να το πιστεύεις μέσα σου ως σωστό, διαφορετικά το παιδί αντιλαμβάνεται την αμφιβολία σου, αλλά και η σημασία του να τίθενται όρια και η αξία της επιβράβευσης). Θα μπορούσε άλλωστε να παρατηρήσει κανείς ότι η θέση αυτή του βιβλίου επαληθεύεται μέσα από την πορεία ζωής του γιου του ζευγαριού. Διαπιστώσαμε ακόμη πόσο πιστή είναι η περιγραφή της πανεπιστημιακής ζωής από τη συγγραφέα, που δεν διστάζει μάλιστα να στηλιτεύσει κακώς κείμενα, παρά το γεγονός –και είναι προς τιμήν της- ότι και η ίδια είναι μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας ως καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών. Διαφορετικές γνώμες ακούστηκαν σχετικά με το τέλος του μυθιστορήματος (είναι αναμενόμενο ή ανατρεπτικό;), καθώς και γύρω από το αν τελικά ο εκπαιδευτής σκύλων είναι κατά βάθος ένας συναισθηματικός άνθρωπος ή ένα αδίστακτο ον με σκοτεινούς απώτερους στόχους.

Αν από την παρούσα καταχώρηση, απουσιάζουν τελικά λεπτομέρειες τόσο για το κεντρικό θέμα του βιβλίου, όσο και για την εξέλιξη της πλοκής, αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού δεν θέλουμε να σας στερήσουμε την απόλαυση της ανάγνωσης, την ευκαιρία να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, ακόμη και να τα μοιραστείτε μαζί μας, αν θέλετε, ερχόμενοι στις συναντήσεις μας. Όσο για την αρχική αληθινή ιστορία από την οποία η Λένα Διβάνη εμπνεύστηκε το μυθιστόρημα, θα έχετε την ευκαιρία να τη ρωτήσετε από κοντά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο που θα επισκεφθεί το νησί μας ως προσκεκλημένη της Λέσχης Ανάγνωσης Κω.

Λένα Διβάνη: Ένα πεινασμένο στόμα - εκ. Καστανιώτη 



Δεν υπάρχουν σχόλια: